Blålys for refleksjonsnotatet

Personlig ytring, HH Det «personlige» refleksjonsnotat er subjektivitet og synsing som masseproduksjon i KI-ens tid. Det er derfor feil å legge vekt på det som dokumentasjon for kvalifisering i dosentstigen. Slike tekster utgjør et metodologisk og epistemologisk problem. Refleksjonsnotatet tilfredsstiller i for liten grad kravene til etterrettelighet, overføringsverdi eller verifiserbarhet som kreves for å dokumentere eksperimentelt utviklingsarbeid Read More …

Forenkling, terskelkrav og variasjon

Personlig ytring (HH) UHR arbeider med en ny veileder for tilsetting eller opprykk til førstelektor og dosent. «Nyere» diskusjoner rundt dette har stått i 30 år. Det er særlig disse spørsmåla som går igjen: Terskelkrav: Skal opprykk i dosentstigen være klart og etterrettelig på nivå med tilsvarende krav i professorstigen, og samtidig være tydelig («forenklet») Read More …

Fagskole+Dosentstige=Sant

Dosentstigen med opprykk til førstelektor og dosent på grunnlag av kvalifiserende faglig utviklingsarbeid får nå ny aktualitet og betydning. Rådgiver Trude Tinnlund peker i Khrono 04.04.25 med rette på det økende behovet for kvalifiserte fagarbeidere og personer med høyere yrkesfaglig utdanning.  Fagskolereformen åpner en gjennomgående yrkesvei opp til nivå seks og sju i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk. Den Read More …

Erfaring søker begrep: Vitenskapelig U

I arbeidet med å realisere nye opprykkskriterier i dosentstigen og utvikle veiledning for dette er det trolig to nøkkelspørsmål: Må kvalifiseringen hvile på terskelkrav som ikke sammenfaller med professorstigen? Dette må altså være særegent og disjunkt. Skal denne kvalifiseringen være vitenskapelig? Dette koker ofte ned til presiseringen av FoU der professorstigen er særegent basert på Read More …

Dosent på skraphaugen?

En spørreundersøkelse (fra Pure Spectrum og gjengitt i Best Colleges) fra mars 2023 hadde et utvalg på 1.000 amerikanske studenter fra campusbasert, nettbasert eller hybridprogram for bachelor- eller mastergrad. Den viser at det allerede for to år siden var mange som brukte generativ KI. Det var svært rask utbredelse fra da ChatGPT ble lansert 4 Read More …

LæringsarKItekt (opprykkskurs)

Se: Å komme i gang med KI NB: Kurset har startet. Påmeldingsfrist var 11.04 Kursplan 2. kvartal 2025. Påmeldingsskjema er deaktivert. Kurset er organisert for medlemmer av Dosentforeningen som vurderer eller forbereder opprykk til 1.lektor eller dosent. Det er også velegnet for alle andre som vil lære mer om KI som verktøy i faglig forfatterskap, undervisning, Read More …

Dosentstigen: vedtak 04.06.24

I en pressemelding 5. april 2024 skriver Kunnskapsdepartementet No legg regjeringa fram ei stortingsmelding om profesjonsutdanningane, det vil seie lærar-, ingeniør- og helse- og sosialfagutdanningane. Regjeringa vil: Legge meir vekt på erfaringsbasert kunnskap, for å sikre at studentane er rusta for røynda i profesjonane dei skal arbeide i. Gjere utdanningane meir fleksible, slik at fagmiljøa Read More …

Universitet som folkehøgskole?

Utdrag fra meningsytring i Forskerforum på nett 4. Juni 24: Forskriftens forslag til nye kriterier bør få en sjanse. Det gjøres et tydelig og lenge etterlyst skille. Tilsetting som førsteamanuensis krever doktorgrad og at man i tillegg har vært praktiserende forsker. Opprykk til førstelektor krever eksperimentelt utviklingsarbeid og praktiserende profesjonsutøvelse (eventuelt som underviser). OECD sin Read More …

Dosenten i Stortinget

Profesjonsmeldingen var til behandling i Stortinget i dag 30. mai ’24, og regjeringen kan gå på et nederlag. Da kan det rakne for hele den ekstreme oppussingen i regi av statsråder fra Senterpartiet. Dosentforeningen har ønsket en tydeligere rolle for dosenten for å styrke bredden i FoU, for innovasjon og relevans for utdanning og praksis, Read More …

To grøfter

Det lå i kortene at det kunne bli problemer da forsknings- og høyere utdanningsminister tok rollen som praktisist og knapt reiste spørsmålet om eksperimentelt utviklingsarbeid i de nye kriteriene for dosentstigen. Utviklingsarbeidet er del av FoU. Det bygger på både framforsket og erfaringsbasert kunnskap. Men det ble framstilt slik at bare yrkeserfaring skulle telle. Denne Read More …