Dosentforeningens nettsider

Dosentforeningens nettsted på https://www.dosentforeningen.no/ har vært i drift i 2 år. Det har 75 faste sider med relativt stabil informasjon og nær 130 blogg-innlegg som er klassifisert på 10 emneknagger Digital dosent, Eksamen & karakter, Foreningsliv, Institusjonsnivået, Pedagogikk, Professorstigen, Stillingskriterier, Teori & praksis, Utviklingsarbeid og Veiledning. Nettstedet har jevnlig besøk av mellom 30 og 70 Read More …

3 bærebjelker

Lag en ideskisse for et nytt design av høyere utdanning med tre bærebjelker, – et kuratert digitalt kursarkiv for selvstudier, et arbeidslivsbasert og veiledet praktikum og en integrert sertifiseringsprosess med omfattende studentbidrag over tid som gjenspeiler og bygger ut kursarkivet med studentbidrag i samspill med praksisfeltets behov. For å imøtekomme samfunnets behov for fleksibel, praksisrelevant Read More …

KollektIvforfattere (AI, I)

Debattinnlegg. I et KI-mettet samfunn blir skriving transformert fra en individuell kognitiv-materialistisk  (og forhåpentligvis individuert) handling til en distribuert, samarbeidende og dynamisk prosess. Forfatterskapet omdefineres med nye spørsmål om kreativitet, originalitet, eierskap og autoritet. Fra individuell autor til nettverksforfatter Forfatterskap beveger seg ut over den ensomme forfatterrollen og blir en nettverksaktivitet der KI, menneskelige samarbeidspartnere Read More …

Blålys for refleksjonsnotatet

Personlig ytring, HH Det «personlige» refleksjonsnotat er subjektivitet og synsing som masseproduksjon i KI-ens tid. Det er derfor feil å legge vekt på det som dokumentasjon for kvalifisering i dosentstigen. Slike tekster utgjør et metodologisk og epistemologisk problem. Refleksjonsnotatet tilfredsstiller i for liten grad kravene til etterrettelighet, overføringsverdi eller verifiserbarhet som kreves for å dokumentere eksperimentelt utviklingsarbeid Read More …

Finne mening vs teori/praksis-dikotomi

Personlig kommentar. HH. Debattinnlegget «Vi trenger bedre sammenheng i lærerutdanningene» av Drageset, Isaksen og Holmbukt fremmer et viktig poeng. Det et behov for bedre sammenheng mellom teori og praksis i lærerutdanningen. Forfatterne argumenterer for at utfordringen ikke nødvendigvis ligger i mengden teori, men i mangelen på sammenheng mellom campusundervisning og praksisfeltet. Innlegget kunne imidlertid med Read More …

Forenkling, terskelkrav og variasjon

Personlig ytring (HH) UHR arbeider med en ny veileder for tilsetting eller opprykk til førstelektor og dosent. «Nyere» diskusjoner rundt dette har stått i 30 år. Det er særlig disse spørsmåla som går igjen: Terskelkrav: Skal opprykk i dosentstigen være klart og etterrettelig på nivå med tilsvarende krav i professorstigen, og samtidig være tydelig («forenklet») Read More …

KI-agenter vinner relativ autonomi

En KI-agent (kunstig intelligens-agent) er et datasystem som kan registrere omgivelse, analysere informasjon og utføre handlinger for å oppnå bestemte mål. Agenten kan være helt programvarebasert, for eksempel en chatbot eller et beslutningsstøttesystem, eller være integrert i fysiske enheter, som roboter eller selvkjørende biler. Det som kjennetegner en KI-agent, er evnen til å handle autonomt, Read More …

Fagskole+Dosentstige=Sant

Dosentstigen med opprykk til førstelektor og dosent på grunnlag av kvalifiserende faglig utviklingsarbeid får nå ny aktualitet og betydning. Rådgiver Trude Tinnlund peker i Khrono 04.04.25 med rette på det økende behovet for kvalifiserte fagarbeidere og personer med høyere yrkesfaglig utdanning.  Fagskolereformen åpner en gjennomgående yrkesvei opp til nivå seks og sju i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk. Den Read More …