Artikkelsystemet i hardt vær

På tampen av 2023 hadde tidsskriftet Nature et anslag over antall vitenskapelige artikler som ble trukket tilbake. Det var en ny negativ rekord med 10.000+ tilbakekallinger. Det tilskrives i blant svak moral fulgt av krav om bedre etiske standarder. Men insentivet for å bli publisert er for store, mens arbeidet som skal til har gått Read More …

Verdigrunnlag & operasjonalisering

Høyere utdanningsinstitusjoner sliter nå med pågående økonomiske vanskeligheter og skiftende demografi. Toppunktet av studentrekruttering forventes rundt 2025. Institusjonene må håndtere redusert finansiering og økt politisk kontroll. Svekket offentlig tillit til verdien av høyere utdanning kompliserer dette. Det å forske er ofte framstilt som et udiskutabelt gode, og inngår i en veletablert forestilling om universitetenes samfunnsnytte. Read More …

Innovasjon som mentalitetsforandring?

Lederne i forskerskolen PROFRES reiser en interessant problemstilling i Khrono 12.06.24. Et knippe problemer stilles slik: Stipendiatene i vår forskerskole er ofte praktikere og profesjonsutøvere i bunn, og de stiller med et idealistisk engasjement om at forskningen deres kan løse problemer i velferds-staten. Men mange doktorgrads-stipendiater med bakgrunn som profesjons-utøvere strever med å komme i mål Read More …

Interessant utviklingsarbeid

Tre kolleger ved Høgskulen på Vestlandet har interessant innspill i Khrono 28.06.2024. Forfatterne Aslaug Grov Almås, Brita Høyland og Maria Kjosås Bergem forteller om arbeidet der med fleksible lærarutdanninger. De peker på en tendens til lave søkertall til lærarutdanningene i Norge og understreker behovet for nytenkning for å sikre god rekruttering til læreryrket. Dette er Read More …

Forskyvninger i høyere utdanning

I Norge øker søkertallene til fagskoleutdanning, mens flere av de store UH-utdanningene har rekrutteringsvansker. Et oppslag i Khrono 10.06.3024 peker også på at kunnskapsnivået går ned mens karakterene går opp i universitets-sektoren. På 20 år har andelen som får beste karakter A gått fra 10% til 15% med noen variasjoner på institusjonstype. Samtidig har antall Read More …

Forskningsjuks

Elsevier undersøker 73 publiserte artikler med tanke på feilaktige likemannsvurderinger og siteringsjuks. Artiklene har mange forfattere, men det er tre forskere som ser ut til å gå igjen. Mohammad S. Sajadi, en professor i ernæring ved Cihan University i Erbil, Irak, er forfatter av 24 artikler publisert i tidsskriftet – hvorav 16 nå er merket Read More …

Tysk fagskole .. og litt norsk

Tyske fagskoler, kjent som Berufsfachschulen, spiller en nøkkelrolle i det tyske utdanningssystemet. De gir yrkesrettet opplæring til studenter som har fullført obligatorisk skolegang. Disse institusjonene er del av et dobbeltsystem og integrerer akademisk læring med praktisk erfaring i arbeidslivet. Struktur: Fagskolene tilbyr kurs som varierer i lengde fra seks måneder til tre år, avhengig av Read More …

Programmatisk om utviklingsarbeid

Det har vært en mangeårig utfordring å tydeliggjøre grunnlaget for dosentstigen. Kritikken går på at kriteriene er for diffuse, at kommisjons-vurderingene derfor blir for tilfeldige, at karriereveien rangeres lavere enn professorstigen og at dosentstigen tallmessig er liten og står i fare for å gå i oppløsning ved naturlig avgang de kommende år. Gjennom 2024/25 og Read More …

Teori & praksis – Nema problema?

Fem tilsatte ved lærerutdanningen på OsloMet har skrevet en sentral artikkel i Khrono 26.04.2024. De skriver Lærerutdanningene har lenge blitt kritisert for svake koplinger mellom teori og praksis, noe som er en kontinuerlig utfordring og som dreier seg om kjernen i studentenes profesjonsutvikling. Vi deler Næss og kolleger sin analyse om økte forventninger om profesjonsnære aktiviteter gjennom Read More …

Krav om utviklingsarbeid

Innspill til høringsuttalelsen fra Dosentforeningen (Helge Høivik) Det er ulike syn i Dosentforeningen om å fjerne det formelle forskningskravet for tilsetting og opprykk I dosentstigen. Vi skiller her mellom ulike presiseringer av frasen forskning- og utviklingsarbeid (FoU) med de to begrepskategoriene forskning utviklingsarbeid Den pragmatiske bruk av “FoU” har over tid blitt en innsnevring til Read More …