3 bærebjelker

Lag en ideskisse for et nytt design av høyere utdanning med tre bærebjelker, – et kuratert digitalt kursarkiv for selvstudier, et arbeidslivsbasert og veiledet praktikum og en integrert sertifiseringsprosess med omfattende studentbidrag over tid som gjenspeiler og bygger ut kursarkivet med studentbidrag i samspill med praksisfeltets behov. For å imøtekomme samfunnets behov for fleksibel, praksisrelevant Read More …

KollektIvforfattere (AI, I)

Debattinnlegg. I et KI-mettet samfunn blir skriving transformert fra en individuell kognitiv-materialistisk  (og forhåpentligvis individuert) handling til en distribuert, samarbeidende og dynamisk prosess. Forfatterskapet omdefineres med nye spørsmål om kreativitet, originalitet, eierskap og autoritet. Fra individuell autor til nettverksforfatter Forfatterskap beveger seg ut over den ensomme forfatterrollen og blir en nettverksaktivitet der KI, menneskelige samarbeidspartnere Read More …

Fagskole+Dosentstige=Sant

Dosentstigen med opprykk til førstelektor og dosent på grunnlag av kvalifiserende faglig utviklingsarbeid får nå ny aktualitet og betydning. Rådgiver Trude Tinnlund peker i Khrono 04.04.25 med rette på det økende behovet for kvalifiserte fagarbeidere og personer med høyere yrkesfaglig utdanning.  Fagskolereformen åpner en gjennomgående yrkesvei opp til nivå seks og sju i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk. Den Read More …

Verdigrunnlag & operasjonalisering

Høyere utdanningsinstitusjoner sliter nå med pågående økonomiske vanskeligheter og skiftende demografi. Toppunktet av studentrekruttering forventes rundt 2025. Institusjonene må håndtere redusert finansiering og økt politisk kontroll. Svekket offentlig tillit til verdien av høyere utdanning kompliserer dette. Det å forske er ofte framstilt som et udiskutabelt gode, og inngår i en veletablert forestilling om universitetenes samfunnsnytte. Read More …

Forskyvninger i høyere utdanning

I Norge øker søkertallene til fagskoleutdanning, mens flere av de store UH-utdanningene har rekrutteringsvansker. Et oppslag i Khrono 10.06.3024 peker også på at kunnskapsnivået går ned mens karakterene går opp i universitets-sektoren. På 20 år har andelen som får beste karakter A gått fra 10% til 15% med noen variasjoner på institusjonstype. Samtidig har antall Read More …

Forskningsjuks

Elsevier undersøker 73 publiserte artikler med tanke på feilaktige likemannsvurderinger og siteringsjuks. Artiklene har mange forfattere, men det er tre forskere som ser ut til å gå igjen. Mohammad S. Sajadi, en professor i ernæring ved Cihan University i Erbil, Irak, er forfatter av 24 artikler publisert i tidsskriftet – hvorav 16 nå er merket Read More …

Tysk fagskole .. og litt norsk

Tyske fagskoler, kjent som Berufsfachschulen, spiller en nøkkelrolle i det tyske utdanningssystemet. De gir yrkesrettet opplæring til studenter som har fullført obligatorisk skolegang. Disse institusjonene er del av et dobbeltsystem og integrerer akademisk læring med praktisk erfaring i arbeidslivet. Struktur: Fagskolene tilbyr kurs som varierer i lengde fra seks måneder til tre år, avhengig av Read More …

Programmatisk om utviklingsarbeid

Det har vært en mangeårig utfordring å tydeliggjøre grunnlaget for dosentstigen. Kritikken går på at kriteriene er for diffuse, at kommisjons-vurderingene derfor blir for tilfeldige, at karriereveien rangeres lavere enn professorstigen og at dosentstigen tallmessig er liten og står i fare for å gå i oppløsning ved naturlig avgang de kommende år. Gjennom 2024/25 og Read More …

Teori & praksis – Nema problema?

Fem tilsatte ved lærerutdanningen på OsloMet har skrevet en sentral artikkel i Khrono 26.04.2024. De skriver Lærerutdanningene har lenge blitt kritisert for svake koplinger mellom teori og praksis, noe som er en kontinuerlig utfordring og som dreier seg om kjernen i studentenes profesjonsutvikling. Vi deler Næss og kolleger sin analyse om økte forventninger om profesjonsnære aktiviteter gjennom Read More …