3 bærebjelker

Lag en ideskisse for et nytt design av høyere utdanning med tre bærebjelker, – et kuratert digitalt kursarkiv for selvstudier, et arbeidslivsbasert og veiledet praktikum og en integrert sertifiseringsprosess med omfattende studentbidrag over tid som gjenspeiler og bygger ut kursarkivet med studentbidrag i samspill med praksisfeltets behov. For å imøtekomme samfunnets behov for fleksibel, praksisrelevant Read More …

KollektIvforfattere (AI, I)

Debattinnlegg. I et KI-mettet samfunn blir skriving transformert fra en individuell kognitiv-materialistisk  (og forhåpentligvis individuert) handling til en distribuert, samarbeidende og dynamisk prosess. Forfatterskapet omdefineres med nye spørsmål om kreativitet, originalitet, eierskap og autoritet. Fra individuell autor til nettverksforfatter Forfatterskap beveger seg ut over den ensomme forfatterrollen og blir en nettverksaktivitet der KI, menneskelige samarbeidspartnere Read More …

Forenkling, terskelkrav og variasjon

Personlig ytring (HH) UHR arbeider med en ny veileder for tilsetting eller opprykk til førstelektor og dosent. «Nyere» diskusjoner rundt dette har stått i 30 år. Det er særlig disse spørsmåla som går igjen: Terskelkrav: Skal opprykk i dosentstigen være klart og etterrettelig på nivå med tilsvarende krav i professorstigen, og samtidig være tydelig («forenklet») Read More …

Fagskole+Dosentstige=Sant

Dosentstigen med opprykk til førstelektor og dosent på grunnlag av kvalifiserende faglig utviklingsarbeid får nå ny aktualitet og betydning. Rådgiver Trude Tinnlund peker i Khrono 04.04.25 med rette på det økende behovet for kvalifiserte fagarbeidere og personer med høyere yrkesfaglig utdanning.  Fagskolereformen åpner en gjennomgående yrkesvei opp til nivå seks og sju i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk. Den Read More …

Fornye profesjonsutdanninger

Gi en teoretisk forklaring med praktiske eksempler på hvordan en akademisk utdanning kan oppdage nye behov for revisjon av studieprogrammer og etter- og videreutdanninger ved å følge opp studentene tetter i praksisperioder og når de begynner i jobb etter studiene. Når akademiske utdanningsløp skal forbli relevante og virkningsfulle i møte med raskt skiftende krav i Read More …

Erfaring søker begrep: Vitenskapelig U

I arbeidet med å realisere nye opprykkskriterier i dosentstigen og utvikle veiledning for dette er det trolig to nøkkelspørsmål: Må kvalifiseringen hvile på terskelkrav som ikke sammenfaller med professorstigen? Dette må altså være særegent og disjunkt. Skal denne kvalifiseringen være vitenskapelig? Dette koker ofte ned til presiseringen av FoU der professorstigen er særegent basert på Read More …

Dosent på skraphaugen?

En spørreundersøkelse (fra Pure Spectrum og gjengitt i Best Colleges) fra mars 2023 hadde et utvalg på 1.000 amerikanske studenter fra campusbasert, nettbasert eller hybridprogram for bachelor- eller mastergrad. Den viser at det allerede for to år siden var mange som brukte generativ KI. Det var svært rask utbredelse fra da ChatGPT ble lansert 4 Read More …

Drypp og rotbløyte

Bygger på bloggpost på MOOCAHUSET 16.08.19. Khrono har flere interessante oppslag om livslang læring med utgangspunkt i Markussen-utvalgets utredning og påfølgende diskusjoner på Arendalsuka 2019. Ludvigen, Sten: En utredning med store mangler [HTML] Larsen, Hege (fra Khrono-redaksjonen): Nybø: Mangler svar om livslang læring. [HTML] I det siste oppslaget siteres Simen Markussen, som altså har ledet Read More …