Observasjon fra Open Educa Berlin

  I et nyhetsbrev 04.12.24 skriver Glenda Morgan fra On Edtech om den nylig avholdte Open Educa Berlin 2024. Her er et KI-støttet referat om noen hovedtendenser. For det første: Konferanse og utstilling er skalert ned. Alle har dårligere råd. Det er et tilsvarende fokus på praktiske aspekter ved mikrosertifiseringer. Et eksempel var en sesjon om Read More …

Meritterte undervisere organiserer seg

Den første samling av meritterte undervisere arrangeres i form av et symposium på NMBU den 27.11.24. I et Khrono-innlegg 26.11 ønsker programkomiteen å profilere ordningen som mer enn en personlig anerkjennelse. De ønsker at den skal gå inn i det organiserte utviklingsarbeidet på institusjonelt nivå, – ikke ulikt dosentstigen. Dette har ligget i kortene og Read More …

Slitesterk støtte

Profesjonalisering av støttefunksjoner i høyere utdanning kan styrke forskningen og det faglig utviklings-arbeidet. Forskningsstøtte og støtte for eksperimentell utvikling har ulike funksjoner og dekker ulike  behov, men begge bidrar til nybrott, kvalitet og effektivitet. For forskningsstøtten etablerer Universitets- og høgskolerådet NARMA som et norsk nettverk for forskningsadministrasjon. Det vil  heve kompetansen, støtte karriereutvikling og profesjonalisere forskningsadministrative Read More …

Kun av det gode? Om akademisk selvforståelse

Khrono-journalisten Anlov Peter Mathiesen har skrevet en lengre og interessant artikkel 30.10.2024. Sammenfatning v/ChatGPT: Artikkelen diskuterer hvordan sannhet og objektive fakta utfordres i dagens samfunn, spesielt i lys av fenomenet “post-truth” (postfakta), der følelsesmessige overbevisninger ofte overskygger faktabasert kunnskap. Dette ble først markert i 2016, og knyttes tett til Donald Trumps politiske stil, der subjektive Read More …

Markedets jernlov

Det vekker oppsikt når en kommune vil øke lønna til sine sykeplere med 200.000 i året, slik det er rapportert i Sykepleien 25.09.24 Det man ikke har fått til ved forhandlingsbordet og arbeidskamp løses altså av markedet. For å rekruttere offentlig utdanna sykepleiere fra det offentlige, tilbyr private aktører høyere lønn. Tjenestene selges tilbake til Read More …

Hvis master var en vaskemaskin

Daglige meldinger om trangere økonomi gjenspeiler omlegging av finansierings-systemet i UH-sektoren. Studentgjennomstrømming betyr relativt mer fra 2025. Det har insitusjonsledelsene nå fått inn i sine regneark. Årskullene blir mindre og levekostnadene stiger for studentene. Kortere fagutdanninger gir raskere jobb og vel så god lønn som universitetsstudier. Der dominerer private investorer med 75% av studietilbudene. For Read More …

Hvem tar UH-regninga i UK?

Diskusjonen rundt finansiering av høyere utdanning i Storbritannia, særlig knyttet til økende underskudd, tar en sentral plass i landets politiske debatt. I 2012 ble semesteravgiften tredoblet fra 3.000 til et øvre tak på 9.000 pund (NOK 126.000). Flere universitetsledere argumenterer nå for at studieavgiftene må indeksreguleres. Det ville bringe avgiftene til £9,600 (NOK 135.000) per Read More …

Investering & innovasjon

USA leder an i KI-utviklinga med Kina hakk i hæl. Mens infrastruktur i form av bruer, industristeder og motorveier forfaller i USA, vokser de skinnende byer forbundet av verdens største nett av lyntog i Kina. Boligbyggerne der tok riktignok for mye tran, så mye står tomt. Men Kina dominerer likevel premissene for det grønne skiftet Read More …

Ph.D. Light

Universitetet i Helsinki har nylig redusert kravene til doktorgrads-avhandlinger, skriver Emily Dixon i Times Higher Education 11.09.24. Det har skapt bekymring blant enkelte doktorgradsstudenter som frykter at det kan devaluere graden. Tidligere krevde universitetet at avhandlinger basert på artikler skulle ha 3-5 publikasjoner, men det er redusert til 2-3. I enkelte tilfeller kan én svært Read More …