Her er fem forslag til hvordan lærerutdanninger kan utvikle undervisningsopplegg som ruster framtidige lærere til å sikre forsvarlig bruk av digitale løsninger i skolen:

Skjermdump, Alltinget 16.05.25
- Utvikle tverrfaglige emner om digital dømmekraft og etikk:
Lærerutdanning bør ha obligatoriske moduler som kombinerer pedagogikk, teknologi og etikk. Her skal studentene arbeide med praktiske dilemmaer knyttet til personvern, skjermtid, algoritmisk påvirkning og ansvarlig bruk av KI-verktøy. Et slikt emne bør ha en tydelig profesjonsetisk forankring og koble teori til konkrete undervisningsvalg. - Simuleringsbasert opplæring i vurdering av digital risiko:
Studentene kan få trening i å identifisere og håndtere digitale risiko-scenarier, for eksempel bruk av utrygge apper, datainnsamling i læringsplattformer eller manglende tilgjengelighet. Slike simuleringer kan gjennomføres i trygge læringsmiljøer og gjerne være en del av profesjonspraksis eller praksisnære oppgaver. - Systematisk arbeid med læreplanforståelse og regelverk:
Fremtidige lærere må forstå hvordan opplæringsloven, GDPR) og læreplanens føringer setter rammer for bruk av digitale verktøy. Undervisningen bør derfor inkludere arbeid med konkrete der studentene analyserer verktøy og praksiser opp mot lovverk og læreplanmål. - Partnerskap med skoler om innovativ og ansvarlig teknologibruk:
Lærerutdanningene kan med firdel samarbeide med skoler for å utvikle felles prosjekter der studenter deltar i utvikling, testing og evaluering av digitale undervisningsopplegg. Slik praksisnær FoU-aktivitet gir gjensidig læring og sikrer at undervisning på ulike nivåer holder tritt med teknologiens utvikling. - Refleksjonsbaserte porteføljer om profesjonell teknologibruk:
Studenter bør gjennom hele utdanningen bygge opp en digital portefølje der de dokumenterer egne vurderinger av ulike digitale verktøy og praksis. Det fremmer metarefleksjon, profesjonsbevissthet og evnen til kritisk og ansvarlig br6k av IT.
Det er behov for løpende offentlig eller delvis offentlig debatt der lærerstudenter og deres lærere, skolelærere og ledere på ulike nivå i utdanningssystemet utveksler synspunkter, gir eksempler og bidrar til policy-utvikling på feltet.
Se også
- Ezra Klein (NYT) and Rebecca Winthrop: We Really Have to Rethink the Purpose if Education
- Chris Anderson (TED) and Carole Cadwallader: Surveillance – Owning Your Data.